Hopp til innholdet
https://mabs.no/cdn-cgi/image/format=auto,width=1920/app/uploads/2022/10/om-kompression-1024x461-1.jpeg

Om kompresjon

Derfor bør du bruke Mabs kompresjonsstrømper – vi tar vare på bena og helsen din.

Bruken og nytten av støttestrømpen/kompresjonsstrømpen

Vi har en muskelpumpe som sitter i leggen som har som oppgave å pumpe blodet tilbake fra bena til hjertet, denne fungerer kun når vi beveger oss. Når vi står, sitter eller ligger lenge, reduseres sirkulasjonen fordi benmuskelpumpen ikke stimuleres.

Det er ikke uvanlig å oppleve hovne ben, føtter og ankler etter en lang dag. Grunnen til dette er vanligvis fordi du har sittet eller stått mye i løpet av dagen. Hovne føtter er også vanlig under graviditet, overvekt og under flyreiser. Kroniske sykdommer kan også ligge bak. Unaturlig hevelse i bena og føttene kalles ødem og betyr at vevene i bena samler opp blod og annen væske. Uavhengig av årsak kan hevelsen motvirkes og behandles ved hjelp av trening og kompresjonsstrømper.

En annen medvirkende årsak til blodpropp i bena er at klaffene i venene som presser blodet opp ikke fungerer som de skal, noe som gjør at blodet strømmer bakover og dermed øker trykket i karene. Dette kalles venøs insuffisiens. Overfladisk venøs insuffisiens viser seg ofte som åreknuter, det vil si 3-4 mm tykke kronglete årer som ligger rett under huden.

Problemer med hovne ben og føtter kan bli verre med årene, blant annet fordi vi beveger oss sjeldnere men også fordi vi oftere er sengeliggende eller lider av kroniske sykdommer som kan gi hevelser, som lymfødem, lipødem, nyresvikt, leversvikt og hjertesvikt. I tillegg svekkes muskler generelt mer jo eldre vi blir.

Fordelen med å bruke en kompresjonsstrømpe er at det skal ha en gunstig effekt på blodsirkulasjonen. Riktig trykk og et høykvalitetsprodukt med gradvis avtagende trykk opp til kneet akselererer blodsirkulasjonen og hindrer bena i å hovne opp. Det ytre trykket som støttestrømpen gir til leggmuskulaturen får også den såkalte leggmuskelen til å pumpe, som vi har stor nytte av når vi beveger oss. Det hjelper til med å pumpe blod tilbake til hjertet og lungene.

Hvordan fungerer en kompresjonsstrømpe?

Prinsippet for hvordan en støttestrømpe fungerer er enkelt. Det betyr ganske enkelt at strømpen trykker mot vevet, f.eks. mot leggen og gjør samtidig at de funksjonelle klaffene i venene får ekstern støtte og begynner å fungere bedre. Resultatet er at sirkulasjonen blir mer effektiv og risikoen for at vevsvæske siver ut fra venene og inn i det intercellulære rommet reduseres. Samtidig blir muskel-vattpumpen mer effektiv når vi beveger oss.

mabs-illustration-1024x271-2

Støttestrømpen presser effektivt mot vevet og hjelper veneklaffene til å lukke seg tettere. Blodsirkulasjonen akselereres og risikoen for åreknuter og blodpropp reduseres.

En medisinsk kompresjonsstrømpe hjelper venene med å presse blodet opp mot hjertet gjennom et trykk som er høyest ved ankelen og avtar mot kneet. Blodsirkulasjonen øker og hindrer blodet i å samle seg i bena.

Dette i motsetning til mange strømper som kun trykker blodsirkulasjonen.

Selv om du vanligvis ikke har problemer med hovne ben og føtter, er det greit å bruke kompresjonsstrømper som et forebyggende tiltak.

Mabs medisinske kompresjonsstrømper finnes i ulike modeller og tar vare på bena dine i alle situasjoner:

 • Motvirker hevelser i føtter og ben.
 • Forebygger åreknuter og blodpropp.
 • Gir bedre blodsirkulasjon i bena og bidrar til bedre utholdenhet i hverdagen.
 • Egnet for graviditet, reiser, åreknuter, overfladiske kar, hovne ben og føtter, etc.
 • Bidra til å stabilisere leggmuskelen, øke blodsirkulasjonen eller restitusjon etter en tøff treningsøkt.
 • Spesielt hvis du står eller sitter mye på jobb, for eksempel. Langvarig sitte i luften, på lengre flyreiser, kan øke risikoen for blodpropp. Dette gjelder spesielt hvis du tilhører en risikogruppe, for eksempel hvis du er gravid.

Når bør du bruke kompresjonsstrømper?

nar-ska-du-anvanda-kompressionsstrumpor

I dag finnes det mange forskjellige typer støttestrømper avhengig av bruksområde og funksjon. Medisinsk graderte støttestrømper sitter tett over anklene og gir gradvis avtagende trykk over leggene opp til kneet. De er vanligvis delt inn i fire forskjellige klasser avhengig av hvor høyt trykket er.

Mabs, tilgjengelig på apotek, er en klasse I kompresjonsstrømpe, som betyr at trykket ved leggen er 15-21 mmHg. Klasse I kompresjonsstrømper brukes til egenpleie for å forebygge og behandle milde åreknuter og hovne føtter og ben. De finnes i mange ulike modeller og kvaliteter og er som regel litt tynnere, noe som gjør dem behagelige å ha på og enkle å ta av og på. For mer alvorlige tilstander, som større åreknuter, alvorlig ødem, blodpropp og leggsår, foreskriver legene vanligvis klasse II-IV strømper. Slike strømper gir et høyere trykk.

Bruk medisinske kompresjonsstrømper ved sirkulasjonsproblemer i føtter og ben for å bedre sirkulasjonen og motvirke ulike problemer. Hevelse, åreknuter, trombose, blodpropp og leggsår er vanlige tilstander hvor støttestrømper spiller en viktig rolle i behandlingen. Tilsvarende brukes også kompresjonsstrømper etter ulike operasjoner og for å redusere arrvev etter f.eks. brannskader.

Eksempler på når du bør bruke kompresjonsstrømper:

 • Ved hevelse i føtter og ben
 • Ved åreknuter
 • For å forebygge og redusere risikoen for blodpropp
 • For stillesittende og stående arbeid
 • Under svangerskapet – få sterkere ben under svangerskapet
 • På lengre reiser – land friskere
 • Under trening – for bedre restitusjon

Mabs utvalg – Vi tar vare på beina dine

mabs-produktsortiment

Mabs-serien tilbyr en rekke modeller for å passe din smak og valg av bruk. Finn strømper som gir deg den rette støtten i hverdagen.

MABS BOMULL

Mabs Bomull er en myk og behagelig kompresjonsstrømpe med høyt bomullsinnhold som kan brukes daglig. Knestrømpe i fargen sort. Fås i størrelsene S–XXL med normal passform.

MABS NYLON

Tynn og elegant nylonstrømpe i 140 denier med medisinsk kompresjon til daglig bruk. Med nylonstrømpen er du velkledd til både hverdag og fest, samtidig som du motvirker hovne ben og føler deg mer opplagt når du kommer hjem. Fås som knestrømpe i fargene sort og sand, og stay-ups i sort. Fås i størrelsene S–XL. Til daglig bruk.

MABS MERINOULL

En myk og behagelig kompresjonsstrømpe i merinoull til daglig bruk. Varm og elegant med behagelig passform. Fås i størrelsene S–XXL.

MABS TRAVEL

Mabs Travel er en medisinsk støttestrømpe som lindrer plager i forbindelse med stillesitting, f.eks. på reiser. På flyreiser som varer i mer enn fire timer, øker risikoen for blodpropp. Dette kan forebygges ved å bruke Mabs Travel. Kan også brukes daglig når du har behov for ekstra støtte. Fås i størrelsene S–XXL i fargen sort.

Ting du bør vurdere når du velger en kompresjonsstrømpe

Kjøp kompresjonsstrømper som tilhører klasse 1

Da er du sikker på dens effekt på tretthetssymptomer i bena, hevelser og mindre problemer med dårlig venøs retur. Kompresjonsklasse 1 strømper reduserer risikoen for blodpropp i bena i forbindelse med operasjon og kan med fordel brukes under lange flyturer. Alle Mabs strømpene tilhører kompresjonsklasse 1 og selges kun på apotek.

Hvis du ikke vet hvilken kompresjonsklasse du bør ha etter en operasjon, snakk med legen din eller annet helsepersonell, så kan de hjelpe deg.

Ankelmål

Når du skal velge størrelse bør du først og fremst gå for ankelmålet, deretter leggmålet og til slutt skostørrelsen. Ta målingene om morgenen hvis du har problemer med hevelse i løpet av dagen. Dette er fordi kompresjonen starter rundt ankelen og avtar mot leggen. For å få riktig effekt er det viktig at kompresjonen rundt ankelen er riktig.

Hvordan måle kompresjonsstrømpen din

For å måle strømpene dine, så er det 3 mål du bør bruke som utgangspunkt. De er rangert i rekkefølge etter hvilken metrikk som er viktigst å vurdere i valget ditt.

1) Omkretsen rundt ankelen der den er smalest (A).
2) Omkretsen rundt leggen der den er bredest (B).
3) Skostørrelsen din (C).

mater1-3

Andre tips og anbefalinger når du bruker kompresjonsstrømper

 • Snu sokken på vrangen, stikk tåtuppen inn i tåen på strømpen og rull strømpen oppover benet.
 • Bruk gjerne kompresjonsstrømper hele dagen. Fra du våkner til du legger deg igjen.
 • Ikke bruk kompresjonsstrømper om natten eller mens du sover. Blodtrykket i kroppen synker i liggestilling, noe som gjør strømpen overflødig fordi formålet er å øke blodsirkulasjonen. Med trykket i støttestrømpen er det også greit å være på vakt dersom det oppstår smerter fra strømpen.
 • Siden trykket i kompresjonsstrømpen er det som gir helsegevinsten, bør strømpen være stram, men den må ikke gjøre vondt. Risikoen med for små størrelser er at blodstrømmen stoppes og slutter å sirkulere i stedet for å hjelpe på sirkulasjonen. Les Mabs sine anvisninger for å finne den perfekte støttestrømpen for dine føtter og ben.